Hoe werkt zo’n elektrische aandrijflijn eigenlijk?
De elektrische aandrijflijn is zeer eenvoudig van opzet. Een elektromotor is direct verbonden met de achteras van de vrachtwagen. Er zit dus geen ingewikkelde versnellingsbak of overbrenging tussen. De elektromotor wordt aangestuurd door een inverter. Deze inverter zet de energie van de batterijen om in een spanning en stroom die zorgen dat de elektromotor draait en vermogen levert. Dit wordt gewoon via een gaspedaal aangestuurd. Bij het afremmen werkt de elektromotor als generator en wordt de opgewekte energie via de inverter weer in de batterijen opgeslagen. Het gewicht van het voertuig bepaald daarbij hoe sterk de elektromotor moet zijn. De hoeveelheid batterijen bepaalt de actieradius van het voertuig.
Kunnen onze chauffeurs wel overweg met jullie vrachtwagen?
Er zit weinig verschil tussen een gewone vrachtwagen en een Hytruck. De chauffeur krijgt te maken met een bekende werkomgeving (de LF-serie van DAF), waarin alle bedieningselementen op dezelfde plaats zijn terug te vinden. Verder ontbreekt het koppelingspedaal en rijdt de auto als een automaat. In plaats van een toerenteller is er een energiemeter in het dashboard geplaatst om een indicatie te geven van de hoeveelheid energie die verbruikt wordt.
Zijn er nadelen in de praktijk?
De beperkte actieradius maakt de Hytruck vooral geschikt voor stedelijke distributie met routes die maximaal 150-280 kilometer lang zijn. Daarnaast is er stilstand om de batterijen weer op te laden. Afhankelijk van het gekozen batterijpakket en de capaciteit van de lader bedraagt de laadtijd bij lege batterijen tussen de 3 en 8 uur. Ook is een elektrische vrachtwagen wat zwaarder dan een conventionele dieseluitvoering.
Waarom hebben jullie voor de DAF LF gekozen?
De LF-serie van DAF is een van de meest verkochte distributievrachtwagen van Nederland. Dat maakt de acceptatie van de elektrische vrachtwagen eenvoudiger. Daarnaast heeft Hytruck zeer goede contacten met de DAF organisatie waardoor het servicen en typegoedkeuren van de Hytruck eenvoudiger is.
Waarom bieden jullie alleen een oplossing tot 18 ton?
Een capaciteit van 12-18 ton is uitermate geschikt voor stedelijke distributie. De vrachtwagens zijn dan nog klein genoeg om goed te kunnen manoeuvreren in binnensteden, maar groot genoeg om toch een groot aantal winkels te bevoorraden. Daarbij heb je op deze chassis voldoende ruimte voor batterijpakketten en is de energiebehoefte enigszins beperkt. Bij meerassige voertuigen of distributie trekkers is het lastig om daar een goede balans in te vinden.